Как да удължа живота на лаптоп батерията?

identicon
Как да удължа живота на лаптоп батерията?
747a9225 Thursday 14th November 2019, 08:07

Здравейте,
купих си лаптоп от черния петък преди няколко години. Лаптопа е от средния клас на Lenovo Ideapad и след 2 години ползване, забелязвам че батерията вече държи много малко. В момента изкарва максимум 25 минути, а при по-голямо натоварване може да се изключи и на 10-тата. Предполагам, че вече е късно да я пазя и сигурно ще търся нова оригинална батерия. Обаче искам да попитам как да пазя живота на новата, така че да искара по-дълго време. Някакви съвети и хакове ще са ми полезни... Вие какво правите, за да удължите работата й

Ответы 4
identicon
ChessMaster  Friday 15th November 2019, 05:19

За мен има 2-3 основни правила, които ако спазваш ще удължиш работата на батерията двойно поне.
Първото е никакво прегряване. Ако лаптопа е геймърски и имаш мощна видео карта, която грее задължително му вземи охлаждаща подложка. Никога не го оставяй върху матрак, одеало, юрган и други меки повърхности, за да не се запушат вентилационните отвори на ноутбука. Не го дръж на пряка слънчева светлина и т.н.
Второ - ако го ползваш предимно от вкъщи му зареди батерията и я извади. После спокойно си го ползвай на адаптер и кабел. Така ще намалиш амортизацията на батерията.
Трето - извадената батерия дръж на прохладно място. Далеч от слънчева светлина, прозорец или нагревателен уред. Хубаво е на 2-3 месеца да я връщаш обратно в лаптопа, за да направи един цикъл на разреждане до 5-6% и отново зареждане до 100. После пак я вадиш,,, и така.
Успех

identicon
Damian  Sunday 17th November 2019, 06:14

Както ChessMaster ти каза, лаптопа и батерията не трябва да прегряват. Само да допълня, че прегряването понякога се дължи на много мощна видеокарта или лошо проектирано охлаждане. Желателто е да наблюдаваш температурите на процесора и видеокартата и да вземеш мерки навреме. През летните месеци, или ако у вас е по-топло го дръж задължително върху охлаждаща подложка, която е съобразена за размера на лаптопа ти.
Другото, което амортизира батерията са честите цикли на заряд и разряд, така че я вади и дръж в някой шкаф. След няколко месеца я вадиш, разреждаш, зареждаш и пак вадиш.
Виж също и прочети, как се прави калибрация на батерия. Полезно е.

identicon
Psycho  Thursday 21st November 2019, 09:13

Батерията на лаптопа все пак е консуматив. Не се впрягай толкова много в излишни дейности. Ако ти изкара 3 години, какво от това. Най-вероятно на третата година самия лаптоп ще се е амортизирал и ще искаш да го смениш с нов, не съм ли прав? И какво тогава ще я правиш тази запазена като девица батерия? Ползвай и батерията и ноутбука и си гледай кефа.

identicon
Damian  Thursday 21st November 2019, 09:21

@Psycho въпросът ти е излишен. Ами представи си, че човекът иска баш на третата година да си смени употребявания лаптоп с нов. Според теб на стария повече ли пари ще вземе със запазена батерия или с амортизирана, дето държи 10-15 минути. Мисля, че спор по този въпрос няма, но акош нещо да добавиш, пиши.