0 гласа
от
редактиран от
Здравейте, след разговор с приятелка ми стана интересно, защо бутилките от минерална вода ги дават за еднократна употреба?

1 отговор

0 гласа
от
редактиран от

Има много причини за това, но за съжаление всички водят до това че все повече и повече се замърсява околната среда. Производството на пластмасови опаковки вече е извън всякакъв контрол и това задушава планетата ни. Иначе конкретно на въпроса ти, производителите на пластмасови бутилки твърдят, че са за еднократна употреба, за да не се изкушаваме да си наливаме вода в тях отново. Сещаш се, че това е против бизнеса им. Известна логика против многократната употреба има в това, че при нагряване в колата или на друго място, тази пластмаса отделя вредни вещества в течността, която е вътре. Наистина е много вредно да оставим шише с минерална вода вътре в автомобила през лятната жега и после да пием. Това са бутилките, които на дъното са обозначени с PET или PETE като материал за изработка. Ако не искате да замърсявате околната среда, ползвайте стъклени бутилки за дома или такива от HDP или HDPE, когато сте в движение. При тях отделените химикали във водата са в минимални количества и са одобрени за повторна употреба.
Ето накратко всички маркиравки и тяхното значение. Взето е от този сайт https://www.dnes.bg/obshtestvo/2016/07/14/opasna-li-e-vodata-ot-plastmasovi-butilki.308885

1. PET или PETE

Тази маркировка означава контейнер, предназначен за еднократна употреба. Възможно е да се отделят тежки метали, които пречат на работата на хормоните, като и някои от тях са канцерогенни съединения. Този вид пластмаси се използват за производство на бутилки за минерална вода, газирани и безалкохолни напитки, сиропи за кашлица, лейкопласт, опаковки на бисквити, полиестерни влакна.

2. HDP или HDPE

Това е маркер за пластмаса, която отделя минимален брой химикали във водата. Този вид пластмаси се използва също за бутилки, пликчета за пазаруване, торбички за фризер, бутилки за прясно мляко, кутии за сладолед и сокове, опаковки на шампоан и почистващи препарати, тръбопроводи за напояване на селскостопанска продукция, кошчета за отпадъци, имитация на дърво, за капачките на минералната вода и др.

3. PVC или 3V

Пластмаса, която отделя два отровни химикала, които влияят на работата на хормоните в човешкото тяло, а тя най-често се използва за изработка на бутилки.

4. LDPE

Пластмаса, която не се използва за изработка на бутилки, а за изработка на пластмасови торбички, въпреки че не изпуска химикали във водата.

5. PP

Това е сравнително добра пластмаса, разпознава се по белият цвят, като най-често се използва за сиропи и кисело мляко.

6. PS

Пластмаса, която във вода отделя канцерогенен стирен, а се използва за изработка на чаши за кафе за еднократна употреба. От този вид пластмаси се произвеждат пенообразни чаши за топли напитки, контейнери за топла храна, защита от счупване на фини елементи.

7. PC или без етикет

Най-лошата пластмаса за хранителни продукти, тъй като отделя вреден химикал. Използва се при изработка на бебешки бутилки, спортни бутилки и съдове за приготвяне на храна.

Добре дошли в най-авторитетния сайт, където ще получите бързи и компетентни отговори на всички свои въпроси. Нека да не оставим незададен въпрос и нека всички отговори бъдат смислени и конструктивни.
...